dwatyKNY: cuti-cuti JAKARTA BANDUNG part 3

Friday, September 19, 2014

cuti-cuti JAKARTA BANDUNG part 3

Usai breakfast... kami menaiki teksi ke destinasi paling dinanti iaitu... TANAH ABANG yang dibuka seawal 5pagi... bermulalah pengeluaran duit... mengalir dengan sangat derasnya... kenapalah kain baju kat sini murah2... rasa nak borong semua... 

inilah dia bangunan TANAH ABANG yang sering menjadi bualan ramai kaki shopping


 
 Meeting sebelum masuk...




Antara hasil tangkapan adalah jubah, batik, sarung, kain dimana harga Malaysia 2, 3 kali ganda...  patutlah ramai yang sanggup datang sini untuk borong barang kawen atau nak berniaga... kalau tak silap... TANAH ABANG terbahagi kepada beberapa Block dan kami hanya mampu meneroka Block A dan B sahaja... itu pun kaki dah macam nak tercabut...

untuk makluman... harga Jubah diatas adalah RP180k... jika di Malaysia mungkin dijual RM180... angka tetap sama... yang membezakannya adalah nilai mata wang... memang memboronglah jawabnya...


Memasuki tengahari... kami blah... balik hotel kejap untuk simpan barang sebelum ke destinasi seterusnya... MANGGA 2... bila dah balik hotel... macam malaslah plak nak keluar lagi... kaki masih terasa sakit tapi digagahkan juga... agak lewat kami gerak... dengan macetnya lagi... nak dekat pukul 5 petang baru sampai MANGGA 2... dah sampai tu baru pak driver bagitau yang Mangga 2 dah nak tutup... adeh... kenapala tak bagitau siang2... dah malam baru nak habaq... TIPS#9 TANAH ABANG, MANGGA DUA, PASAR BARU DAN YG SEWAKTU DENGANNYA DITUTUP PADA PUKUL 5 PETANG.. SO, SILA DATANG AWAL... 

Melihat kami yang kuciwa... pak driver taksi menghantar kami ke MANGGA DUA SHOPPING COMPLEX yang baru dibuka.. kat sana pun ada jualan katanya... tapi... tidak semeriah dan semurah MANGGA DUA... Huhuhu... alang2 dah dtg... kami pun pusing2 la kejap pastu singgah makan sebelum balik hotel.. MANGGA DUA ada banyak ya anak2.. pastikan anda ke ke tempat yang betul... TIPS#10.. MANGGA DUA yang selalu dikunjungi oleh warga Malaysia ialah PASAR PAGI MANGGA DUA dan ITC MANGGA DUA... sila sebut betul2 supaya pak taksi tak salah jalan...


8 APRIL 2014
Ekoran kempunan tak dapat p MANGGA DUA... 3 org member sepakat untuk ke sana lagi... nak cari beg katanya... tapi aku dan member laki bini ni rasa dah malas nak p... sebabnya kalau p mesti wangnya akan keluar lagi... INI BARU JAKARTA... BANDUNG tak shopping lagi... bujet plak dah lari... adeh...
 
Usai brekfast... dorg terus gerak ke Mangga Dua coz mesti balik hotel sebelum 12 tengahari... manakala kami bercadang untuk jalan2 di PLAZA INDONESIA sahaja sebelum check out hotel... 


on the way ke Plaza Indonesia baru kami teringat bapak driver teksi semalam ada mencadangkan kami menaiki shutle bus pusing2 Jakarta... dan kebetulan... atau memang rezeki... bas free@wisata keliling kota tersebut tiba2 melintasi kami... tak sempat tahan coz bas dah kedepan... kami pun apalagi... berlari2 anaklah sambil melambai2 tangan "tunggu kami!!!"... si konduktor yg melihat pun dok melambai sama seolah2 berkata "aku tunggu...aku tunggu" siap tunjuk bas stop depan plaza indonesia... means bas akan berhenti disitu.


Berpeluh juga mengejar bas... nasib baik bas double decker... terus hilang penat... lagi2 duduk kat atas... seronok wei... dikerumuni plak anak2 sekolah... mesti org ingat cikgu bukan pelancong... TIPS#11.. Jom pusing2 JAKARTA naik shuttle bas@ BAS WISATA KELILING KOTA.


selain menghayati pemandangan Jakarta... kami juga dipertontonkan dengan karenah anak2 yang berebut tempat duduk... sabar betul cikgu dorg melayan... manakala pemandu pelancong plak sibuk menerangkan setiap tempat, bangunan yang dilewati...

BADAN PENGAWAS PEMILU ni kalau tak silap dekat Malaysia SPRM...  
Dorg tengah siap2 tuk pemilihan calaon pilihanraya esok harinya...


menariknya Jakarta... ada laluan khas untuk bas... so sape2 yang naik bas tu tak perlu risau pasal macet... tapi disebabkan terlalu banyak pengangkutan awam... so bas taklah nampak terlebih muatan sangat...


Dimana kami naik disitulah kami turun... oleh kerana masih awal... kami meneruskan misi utama yang tergendala tadi iaitu window shopping @PLAZA INDONESIA... jika GRAND INDONESIA penuh dengan Restauran... PLAZA INDONESIA dipenuhi barangan branded... tak pernah2 aku masuk shopping complek kena scan... yelah... barangan mewah seperti DKNY, CARLO RINO dll semua boleh dibeli disini... original ok... no ciplak2... tak perlu pergi London sana... datang sini jer... satu plaza ni jual barang branded... dan kami hanya mampu cuci mata dari luar kedai jer... nak masuk pun segan... hahaha... tapi sempat plak minum di starbuck... hanya itu yang mampu sambil2 berlagak jadi orang kaya kejap... well... duit dalam tangan ribu2... juta2... tak ker kaya tu... hihihi


terharu sangat dapat minum starbuck...

bersambung.... PART 4

Buat kerja OFFICE dari rumah >>>> KLIK SINI

psssttt : aku busy :) 

5 comments:

  1. ramabng mata kan bila da ada kt tanah abang tu

    ReplyDelete
  2. Salam Tuan / Puan

    MBTS~ Mutiara Bandung Transport Solution menyediakan Khidmat Transport Di Bandung &
    Jakarta. Pemandu berpengalaman, mesra,jujur, peramah dan tiptop service

    Free & Eazy Program Tour (semua tempat di bandung)

    Kereta + Pemandu +Parking +petrol + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej)

    Rate Kereta Taip Daily/14 hour from 8am to 10 pm

    Toyota Avanza ( 6seat ) 125 RM

    Isuzu Elf ( 12seat ) 195 RM

    Isuzu Elf Long (16seat) 270RM

    *no extra caj jika nak pegi tangkuban perahu or kawah putih (dalam beza hari)
    * we dont need deposit and no penalty if cancle, all payment do it at last day at bandung

    CALL / text / whatsapp

    WhatsApp : +62 858 6137 8328 (fast response)
    pin blackberry : 746C D4CE
    email : tonytransportbandung@gmail.com

    ReplyDelete
  3. Kalau ke Jakarta mesti cari Tanah Abang dan Mangga Dua
    Bangdung?..sudah semesti pasar baru kan

    ReplyDelete
  4. Bismillah..
    Assalam / Salam sejahtera Tuan,puan,abang dan kakak.
    Perkenalkan kami team Best Tour Bandung, Kami ada menyediakan perkhidmatan
    Supir / harga pakej bercuti ke bandung.
    Pakej bercuti
    Pakej 1 = Supir,Hotel,Makanan dan tiket lawatan [Per pax]
    pakej 2 = Supir,Hotel dan makanan [per pax]
    pakej 3 = supir dan hotel [per pax]
    paket 4 = Khidmat supir sahaja [per day]

    Harga sewa Kereta per Day :

    # Suzuki APV/ Toyota Avanza/ Daihatsu Luxio/ Nissan Evalia [6-7 seat]
    Rate: IDR 350.000

    # Toyota Innova/ Kia Pergio [7-10 seat]
    Rate: IDR 550.000

    # Coaster Isuzu Elf Short [11-12 seat]
    Rate: IDR 600.000

    # Coaster Isuzu Elf Long [19 seat]
    Rate: IDR 800.000

    # Toyota Hiace Commuter [15 seat]
    Rate: IDR 850.000

    *Include : Minyak, Parking fee, Tol, Driver, Drivel meal and kereta
    *Exclue : Entrance fee ke tempat-tempat Pelancongan untuk persons dan kereta.

    Untuk tempat lawatan boleh ikut tentatif program yang sudah di sediakan atau ikut plan sendiri.
    Harga yang kami tawarkan pun boleh kira jimat sangat dan berbaloi.
    Bila berminat boleh berurusan dengan saya melalui :
    WhatsApp +6282214268400
    WhatsApp +6287825410700
    FB Syarikat : Punaza Besttour
    Fanspage : Best City Tour & Travel Bandung
    Website : http://sewakeretamurahmelancong.com/sewa_kereta

    NB : Walaupun promote saya kurang manis dalam perkataan nya, tetapi saya dan team sudah berpengalaman dalam memberikan kepuasan percutian di bandung.
    Jangan tertipu dengan kata manis perkataan, tapi percaya lah dengan kenyataan dari pengalaman kepuasan orang.
    Semoga informasi yang saya berikan dapat memudahkan urusan anda untuk bercuti ke bandung.
    Terima kasih.

    ReplyDelete
  5. Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
    Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki(Amiin). Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :

    WhatsApp : +6282214441280
    Call : +6282214441280
    Call : +6282282222896
    Email : Dhanibandung@yahoo.com
    Blog : Melancongdibandung.blogspot.com(Dhani Tour Bandung)
    Website : www.paketpelanconganbandung.com dan www.dhanitourbandung.com

    Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan...Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang...

    KAMI PUN MENYEDIAKAN PAKET BERUPA TRANSPORT DAN HOTEL

    Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung.
    Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhani Tour Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja... Untuk apa cari harga yang lebih murah jika service nya kurang berbaloi dan tidak memuaskan ^_^
    Wassalam dan Terima Kasih.. ^_^

    JOM MELANCONG INDONESIA…
    CITY TOUR BANDUNG DAN CITY TOUR JAKARTA

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

ShareThis