dwatyKNY: cuti-cuti JAKARTA BANDUNG part 4

Tuesday, November 11, 2014

cuti-cuti JAKARTA BANDUNG part 4


ASSALAMUALAIKUM...


Masa yang ditunggu... 12 thari... kami check out SMART HOTEL setelah semua ahli mencukupi... dengan beg penuh ditangan kami bergegas menaiki teksi ke Station Gambir... bersiap sedia menaiki keratapi yang dijangka meninggalkan JAKARTA pukul 3 ptg menuju BANDUNG... kami sebenarnya bukanlah kemaruk sangat nak naik keretapi... yang kami teruja ialah ingin melihat dengan mata sendiri pemandangan hijau serta jambatan yang seringkali digembar gemburkan oleh blogger serta pelancong... malangnya... kami tak dapat tengok pun coz hari dah gelap!!! uwaaa... kecewa lagi... kami lupa Indonesia cepat malam... So dengan sedihnya aku nak bagi TIPS#11.. JANGAN BELI TIKET KERETAPI WAKTU PETANG DR JAKARTA KE BANDUNG... BELILAH WAKTU PAGI ATAU TENGAHARI... NESCAYA ANDA TIDAK AKAN RUGi...

Inilah pemandangan yang teringin sangat aku lihat dengan mata sendiri... tapi tak dapat sebab hari dah gelap... pic atas aku ambik dari goggle... nak tengok lebih di SINI

kami memilih tiket eksekutif... oklah not bad dan selesa....

Setibanya di Station Bandung... kami dijemput oleh seorang mas@abang yang juga bekerja sebagai supir... tapi dia bukanlah supir yang kami tempah sepanjang berada di Bandung... kebetulan ada ole2 dari Malaysia yang dikirim sesorang untuknya... so dia pun dengan sukarela menjemput kami... membawa kami menjamu selera dan seterusnya menghantar kami ke HOMESTAY tempat menginap... sebagai membalas jasa mas Hendra (kalau tak sialap namanya)... kami pun ajaklah dia makan sekali tapi ditolaknya... sampai kami harus memaksa barulah dia join... siap suruh mas order lagi menu yang sedap... sorrylah aku tak ingat nama restoran tu... yang aku ingat sup ikannya enak banggat... hahaha

banyak yang kami borakkan dengan Mas sepanjang perjalanan termasuklah dia menawarkan perkhidmatan supir berupa PAKEJ kepada kami sekiranya berkunjung lagi ke Bandung. pakej apakah itu... baik punya pakej... tak perlu tunggu next trip... lusanya kami dah guna khidmat mas hendra kerana ada masalah sikit dengan perkhidmatan supir yang ditempah awal...

kami selamat tiba di CIPEDES APARTMENT dalam pukul 11 malam... walaupun agak lewat tapi pekerja homestay tetap setia menunggu kedatang kami... malah dah kenal plak dengan mas supir... kami memilih CIPEDES APARTMENT coz sesuai dengan bujet... Rp 2,800k untuk 4 hari (6 dewasa 1 kanak2=RM 127.00 seorang)... ada 3 bilik... lengkap semua... boleh masak lagi... cuma pelik... takde kipas syiling baik di ruang tamu atau di bilik... yang disediakan hanya kipas duduk... takpe janji ada dan tak boring coz boleh layan movie... punya banyak chanel tv...al maklum parabola... cuma sayang TVnya 14"... hahaha...TIPS #12 JIKA ANDA BERCUTI BERSAMA FAMILY@LEBIH DARI 6 ORANG PILIHLAH HOMESTAY, TAPI HATI2 MEMILIH HOMESTAY COZ ADA YANG TIDAK TENANG UNTUK DIDUDUKI... HIHIHI


Sebelum tidur kami menghubungi pak supir yg telah dibooking dari Malaysia.. sekadar mengingatkan dia untuk menjemput kami esoknya 8 pagi... tapi geramllah plak bila pak supir ni macam acuh tak acuh jer dgn kami... call beberapa kali baru angkat... sms lambat balas... pastu dia asyik bertanya soalan yang sama berulang2... macam nak tak nak jer... dia ingat kami main2 ker??? geram punya pasal kami sepakat guna khidmat supir ni sehari jer... lusanya minta mas hendra yang bawa jalan2... lagipun mas hendra boleh hantar ke airport time nak balik nanti... tak macam pak supir entah apa namanya... awal2 cancel ambil dan hantar ke airport... 

bersambung..... PART 5

psssttt : cite dah basi... akanku cuba habiskan...  :)

10 comments:

  1. nasib baik dapat supir yg baik... kami pun pernah ke bandung dan dapat supir yg bagus betul... kalau ke sana lagi mesti akan contact dia... siap bagi tips kalau ke sini jangan buat ini kena buat ini... bagus dia...

    btw cemana nak tau tempat tu aman ke tidak?? mistik tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh bagi nama supir tu dan no telefon dia tak.tq

      Delete
  2. Terbaik la supir tu.. apartment tu mmg cantik mcm baru renovate jer :D

    ReplyDelete
  3. Salam, Jom pegi bandung 235rm per person for 4day 3night (included buffet breakfast, hotel and transport)

    Tentative Program Day 1
    *Tiba di Bandung airplort (please confirmed your arrival time)
    *Pasar Baru trade center
    *Lunch & Check in Hotel
    *Toko Tiga (Branded Jeans)
    *aria jeans
    *depasion factory outlet kain potong
    *Factory Outlet At Jalan Riau (Heritage,Cascades,The Summit, For Men Gallery, The Stamp,Terminal Tas,oases dan The Secret )

    Day2
    *Gunung Tangkuban Parahu
    *floating market
    *Ciater Hot Spring
    *lunch at kampung daun restaurant
    *Kebun Strawberry and tea park
    *Membeli-belah di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
    *Jalan Dago area (Grande, Episode, level, mark and stewards,ralf and launrent, gossip,level, etc)

    Day3
    *kawah putih crater/trans studio indoor themes park
    *rengganis crater
    *situ pattenggang lake / paris van java shopping mall / cihampelas street / ciwalk shopping mall
    *rumah kain sulam taman kopo / rumah kain sulam dan telekung pesona
    *cibaduyut-shoes and jacket leather original


    Day4
    *check out hotel *Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda) *paris van java shopping mall
    *Airport transfer

    Term and condition
    *included transportation for 4day3night type kereta 7 seater all included
    *included 3 room deluxe ~king bed size/twin hotel 3star also include free buffet breakfast *rate is not included entrance fee
    *Tentative bersifat Free & Easy, program boleh diubah mengikut keadaan semasa
    *rate 6 pax~235rm per person kalau 4 pax~275rm per person kalau 2pax~395rm per person
    *not included lunch and dinner
    *not included ticket flight and airport tax
    *we dont need deposit~all payment at last day in bandung
    Mbtsholiday.890m.com
    facebook fanpage : MBTS Mutiara Bandung Tour & Transport Solution
    *for fast response whatapps +62 858 6137 8328 (Mohd Tony MBTS Holiday)

    ReplyDelete
  4. Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
    Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki(Amiin). Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :

    WhatsApp : +6282214441280 / +6282282222896
    Call : +6282214441280 / +6282282222896
    Email : Dhanibandung@yahoo.com
    Blog : Melancongdibandung.blogspot.com (Dhani Tour Bandung)
    Website : www.paketpelanconganbandung.com


    Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan...Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang...

    KAMI PUN MENYEDIAKAN PAKET BERUPA TRANSPORT DAN HOTEL
    Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung.
    Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhani Tour Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung... Wassalam dan Terima Kasih...

    JOM MELANCONG INDONESIA…
    CITY TOUR BANDUNG DAN CITY TOUR JAKARTA

    ReplyDelete
  5. APA NAMA SUPIR YANG ACUH TAK ACUH TU?? BOLEH BAGITAHU X SEBAB NANTI NAK KESANA TAKUT SUPIR YANG SAMA

    ReplyDelete
    Replies
    1. SUPIRNYA OK... YG X OK BOSNYA... BOLEH BACA DISINI ->> http://dwaty85.blogspot.my/2015/06/cuti-cuti-jakarta-bandung-part-5.html#axzz4TFYZBxNo

      Delete
  6. Bagaimana dengan apartment cipedes ini .. ok tak sebab plan nak pergi bandung juga.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

ShareThis